/* Clear floats after the columns */ .row:after { content: ""; display: table; clear: both; } For brushing up on your CSS knowledge, check out http://www.w3schools.com/css/css_syntax.asp End of comment */

Markbygden på 10mila 2024

Ett gäng Markbygdare åkte i helgen upp till Nynäshamn för att delta i ett historiskt 10mila. Senaste gången Markbygden hade lag var 2019 i Östra Göinge. Då 129:a med herrlaget och 137:a med damlaget. 2024 är sex löpare kvar i lagen som samtidigt är kryddat med en värvning och fyra debutanter, varav en i ungdomskaveln. Såhär gick det:

Helgen började med ungdomskaveln där vi hade en löpare tillsammans i ett kombolag med OK Orinto. Debutanten Carl Johansson sprang den tredje sträckan i ett fyrmannalag tillsammans med Nils Birkestad som gick riktigt snabbt och fläckfritt. Laget med två systrar Birkestad, Lova Bergdahl och Saga Lindeberg slutade på 130:e plats av 273 lag.

Därefter var det dags för uppladdning till starten i herrkaveln som sista veckan fick ett tufft avbräck i Albin Andersson som skulle sprungit den långa natten. Oturen fortsätter för Andersson som en vecka tidigare drog på sig ytterligare en skada. Detta öppnade dock upp för en debutant i herrkaveln som efter lite omjusteringar i laget fick den tredje sträckan. Tiomila hade i år en del nyheter, sträckorna har blivit kortare för att möjliggöra att fler kan springa en sträcka, tre dagsträckor i herrkaveln följs upp av ett längre uppehåll då damkaveln springer två nattsträckor, innan herrarna i en jaktstart runt midnatt springer ut på långa natten följt av sex sträckor och springer sedan i mål tidig morgon. Därefter springer damerna ut i jaktstart på den långa dagen, följt av tre sträckor innan de kommer i mål senare på förmiddagen. Detta kan upplevas som en del rörigt men frukta inte, jag ska ta med er på resan helgen innebar.

På den första sträckan inledde vi starkt med en värvning från OK Ravinen, Albin Andersson, som numera kallas Albin X, det är nu många Albin Andersson att hålla koll på, speciellt i Markbygden. Oavsett gick det riktigt bra för Albin X som efter 7,1km kom in till växling på 30:e plats, 1:07 efter täten. Ut växlade Erika Åkesson på 7,2km som även hon gjorde det riktigt bra och kom in till växling som 95:e lag, bara 13 minuter bakom täten. Ut skulle nu vår andra debutant och första i herrlaget Einar Granat ge sig ut på drygt 6km. Som i början på veckan var förberedd på en sträcka i ungdomskaveln men efter skada på Albin Andersson blir ”uppflyttad” till herrlaget. Nervositeten var hög men det stoppade inte Granat från att prestera. Granat gjorde ett av sina bästa lopp när det gällde mycket och kom i mål som 172:a, drygt 40 minuter bakom täten. Därefter var det läggdags för många av oss. Natten väntade och Pontus Karlsson skulle 00:09.12 ge sig ut på långa natten.

När många av oss sov var det så dags för Karlsson att springa 14,3km på jakt efter placeringar. Här gick det väldigt stabilt och 44 placeringar plockades upp till 128:a. Därefter på den 5,8km femte sträckan sprang Mikael Bergstedt ut, det gick inte mycket värre på denna sträcka och i växling låg vi på 140:e plats. Ut i skogen sprang nu ytterligare en debutant, coachen från 10mila 2019 Marcus Ragnarsson hade nu fått en plats i laget på 6,4km. Detta var 6,4km totalt mörker där skogens svåra orientering ställde till det för Ragnarsson. Innan Ragnarsson kom i mål var det mycket ljusare ute och laget låg 202:a. Den svåra orienteringen ställde även till det för sjundesträckan Bertil Åkesson på 7,5 km som ändock klättrade åtta placeringar upp till 194:a. Ut på en 7,8 km lång åttonde-sträcka sprang vår sista debutant Einar Sörqvist som även han stötte på en del bom. Faktum är att detta var en väldigt krävande teknisk terräng. Sörqvist lyckas dock klättra 7 placeringar upp till 187:a.

Därefter var det dags för Petter Bergstedt, som förra upplagan Markbygden hade lag sprang sistasträckan, denna gång blev det sträcka nio på 10,5km som med ett stabilt lopp turligt nog, klättrade upp till 170:e plats. Ut på den sista sträckan sprang nu Lisa Åkesson på 12,7 km. Trots lite mindre bom och ett inte helt perfekt lopp så klättras ytterligare 13 placeringar. Vilket tar laget upp till 157:e plats av 317 lag.

Totalt sett så var det en svår skog att orientera i. Men det var ändå en kul helg med fyra debutanter, två återvändare och en värvning som möjliggjorde deltagande i två lag. Resan gick sedan hemåt och nu ser vi fram emot fler roliga stafetter och tävlingar i år.

Marcus Ragnarsson

Fler nyheter

Månadens banor 2024

Månadens banor 2024

Under månaderna juni, juli och augusti kommer det finnas motionsbanor...

Förlängning av klädshopens öppettid

Förlängning av klädshopens öppettid

Då det var få beställningar av kläder så har vi...

placeholder

DM Sprintstafett